דניאל לואיס

מודל החלימא

גישה אינטגרטיבית לעבודה עם קצוות החוויה האנושית

השם חלימא מקורו בארמית ומשמעו 'בריא ושלם'.

אני משתמש במילה דמוית-חלום זו כדי לתאר את הקיום כמרחב בריאה ראשוני בו נגלות ומתהוות כל אפשרויות התפישה והחוויה האנושית. מרחב זה הנו מעין ממד קולקטיבי בתוכו מתקיימים כלל בני האדם, קורותיהם וחוויותיהם. כמו גוף האדם המכיל ומאפשר את הקיום האינדיבידואלי, מרחב זה הוא המכיל והמקיים את האנושות ככלל. המילה חלימא מתייחסת הן למרחב עצמו והן לאפשרויות הלמידה וההתפתחות שהוא מזמן. 

כמו כל גוף, מרחב זה כולל אמצע וקצוות. 

ניתן לראות קצוות אלו כגבולות התפישה והזהות של כל אדם והן כשוליים חברתיים-תרבותיים. כאשר מתקרבים לגבולות אלו פוגשים תופעות של התעוררות והתערערות, היוצרות פעמים רבות קונפליקט עם הקונצנזוס. 

חוויות קצה באדם ובחברה

בתוך האדם הפרטי, חוויות אלו יתבטאו כמשבר/שינוי תוך אישי המכריח שינוי בסדרי החיים המוכרים. ברמה החברתית, נדחקים מהמרכז אל השוליים כל אותם תכנים שהחברה מתקשה או מפחדת להזדהות איתם. אלו מהווים מעין 'צל' של החברה, כפי שהיטיב לתאר זאת יונג. אותו צל מאתגר באופן קבוע את הקונצנזוס החברתי ומהווה קטליזטור לשינוי. הן ברמה האישית והן ברמה החברתית, בקו התפר בין הגוף לבין מה שנמצא מעבר לו, נפגוש את הלא מוכר והלא נודע, הנושאים פוטנציאל התפתחותי. 

במצבי קצה למיניהם, אותם גבולות בין ה'אני' ל'לא אני', מתרככים. שם אנו עשויים לפגוש בעוצמות קוטביות של פחד, בלבול ופרגמנטציה לצד תחושת אחדות והתעלות אקסטטית. במרחבים אלו גם מתעוררת השראה לרעיונות חדשים ויצירתיות.

ההתרחשויות בקצוות אלו והאינטראקציה האנושית סביבם, הנם מרכז ההתבוננות והעבודה של מודל החלימא.

סמל גיאומטריה מקודשת
סמל גיאומטריה מקודשת

עבודה עם מודל החלימא

איכות המפגש בין החוויה הפנימית של אדם במצב משברי או מצב תודעה פתוח, לבין הסביבה הנו בעל חשיבות רבה. מודל החלימא, בדומה לפסיכולוגיה הטרנספרסונאלית, שם דגש על האופן בו ניגשים אל ונוכחים עם אנשים במצבים מסוג זה. המודל יכול לאפשר פרספקטיבות חדשות לאנשים הפוגשים קצוות מסוגים שונים בתוך עצמם ולמי שנמצאים בקשר עמם.

מעבר לגוף ידע תיאורטי, המודל מהווה מרחב פעולה ולמידה התנסותית המבוססת על תהליכי התבוננות, חקירה ותרגול של רעיונות וכלים ממגוון עולמות ידע. תהליכים אלו מזמנים מפגש עם קצוות הזהות המתהווה מתוך אמונה ביכולות הצמיחה של אותו מרחב קולקטיבי 'בריא ושלם' אליו כולנו שייכים.

בהלימה עם הזרם הטרנספרסונאלי, מודל החלימא רואה את נפש האדם ככוללת גם רבדים על אישיים. הכרה בנוכחותם של רבדים אלו, מייצרת הקשר משמעותי להבנה של מצוקה נפשית ופותחת אפשרויות חדשות לשיח ודרכי התמודדות חדשים עמה.

השורשים התיאורטיים ומקורות ההשראה למודל

סמל עיגול

זמן החלום האבוריג'יני

ההשראה הראשונית למודל הופיעה מתוך שהות של שנתיים בקהילה ילידית במרכז אוסטרליה, שם נחשפתי למושג זמן החלום כתפישת עולם וכמסורת רוחנית. השהות הממושכת על קו תפר בין-תרבותי סביב התמודדות של קהילה שלמה עם התמכרות כמצב קצה חברתי היוו מקור השראה ומעין תבנית עבודה עליה מושתת מודל החלימא.  

סמל עיגול

פסיכולוגיה תהליכית

המצע התיאורטי של מודל החלימא נשען ברובו על הכשרתי המקצועית בפסיכולוגיה תהליכית ועל רעיונותיו של ד"ר ארנולד מינדל, הוגה הגישה.

עקרונות הליבה של הגישה התהליכית נטועים בעולמות ידע ורוח שונים, ביניהם פסיכולוגיה יונגיאנית, פילוסופיה טאואיסטית, שמאניזם, תורת האינפורמציה ופיזיקת קוונטים.

סמל עיגול

פסיכולוגיה טרנספרסונאלית

הגישה הטרנספרסונאלית צמחה מתוך הזרם ההומאניסטי השם דגש על ראיית האדם כמכלול הוליסטי וכישות השואפת להגשמה עצמית.